Last Updated on 12 kesäkuun, 2024 by tuula
YLEIS TIETOA TURKISTA
Virallinen nimi: Turkin tasavalta
Virallinen kieli: Turkki
Valuutta: Turkin tasavallan valuutta on Turkin liira. Turkin liiran alayksikkö on nimeltään “Kuruş”. Yksi Turkin liira (TL) vastaa sataa Kuruşta (Kr).
Väkiluku: 85 004 000 (vuoden 2021 lopussa)
Pinta-ala: 814 576 km²
Pääkaupunki: Ankara
Provinssien lukumäärä: 81 provinssia; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Ordu Muğkarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van…
Rantaviivan pituus: 7200 km
Rannikkorajat: Välimeri etelässä, Egeanmeri lännessä ja Mustameri pohjoisessa.
Rajavaltiot: Syyria ja Irak etelässä, Bulgaria ja Kreikka lännessä, Iran, Georgia, Armenia ja Nakhchivan sekä Azerbaidžan idässä.
Turkin lippu
Ottomaanien valtakunta käytti lippua, joka koostuu valkoisesta puolikuusta ja tähdestä punaisella pohjalla, ensimmäisen kerran vuonna 1844. 29. toukokuuta 1936 se laillistettiin lailla 2994 Turkin tasavallan kansalliseksi lipuksi. Kansakunnan lipun kruunaaminen on perinne. Tämän lain mukaan Turkin lippua ei saa käyttää tavalla, joka vahingoittaa sen moraalisia arvoja. Ei saa olla sanallista, kirjallista tai eleistä nöyryytystä. Siksi Turkin lipun loukkaamista tai epäkunnioitusta tulisi välttää.
Virallinen kieli
Turkki, Turkin virallinen kieli, on puhujien lukumäärällä mitattuna viidenneksi maailmassa. Turkkia puhutaan nykyään laajalla alueella Kiinasta Unkariin, Egyptistä Siperiaan. Nykyään turkinkielisiä yhteisöjä on Keski-Aasian ja Anatolian lisäksi Lähi-idässä ja Balkanin maissa.
Ilmasto
Koska maa on niemimaa, vuorten sijainti ja maamuotojen monimuotoisuus, Turkissa on useita erillisiä maantieteellisiä sää- ja ilmastoalueita. Turkin pohjoisosa sijaitsee lauhkealla ilmastovyöhykkeellä. Sitä vastoin eteläosa on subtrooppista.
Merivaikutuksen aiheuttamat kohtalaiset ilmasto-olosuhteet ovat yleisiä rannikkoalueilla, sillä maata ympäröivät valtameret kolmelta sivulta. Pohjois-Anatolian ja Taurus-vuoret estävät merivaikutuksia pääsemästä maan sisäalueille. Tästä syystä sisäalueilla vallitsevat mannerilmasto. Voit nauttia kaikista neljästä vuodenajasta Turkissa niiden erityispiirteineen. Maan eteläosissa lämpötila on korkeampi kuin pohjoisissa osissa.
Alanyan/Antalyan alueella voit kokea hiihtokeskuksiin vievät rannat ja vuoret yhdessä päivässä syksyllä ja keväällä. Alanyan ilmasto mahdollistaa erittäin pitkän kesäkauden, joka voi kestää marraskuun loppuun asti.
Turkki on yksi harvinaisimmista maista, jossa voit nauttia kaikista vuodenajoista.
Turkin historia
Turkilla ja sen alueella on hyvin pitkä historia. Muinaisina aikoina aluetta, jolle Turkin tasavalta perustettiin, kutsuttiin Anatoliaksi (Anadolu), joka tarkoittaa “auringonnousun maata”. Myöhemmin se nimettiin “Vähä-Aasiaksi”, jotta vältetään sekaannukset Aasian mantereen kanssa. Eurooppalaiset kutsuivat sitä Turchiaksi, kunnes turkkilaiset valloittivat sen, ja nyt sitä kutsutaan nimellä “Türkiye”.
Anatolian asuttaneet heimot juontavat juurensa 7500 eKr. Turkki oli filosofian kehto ja monien sivilisaatioiden koti, mukaan lukien heettiläiset, fryygilaiset, lyydialaiset, ionilaiset, urartialaiset, persialaiset, Makedonian valtakunta ja Bysantin valtakunta. Ottomaanien valtakunta hallitsi kolmella mantereella noin 600 vuotta imperiumina, johon kuului yli 20 kansakuntaa.
Turkin kansakunta aloitti taistelun itsenäisyydestä 19. toukokuuta 1919 modernin Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin johdolla. Sitten Turkin suuri kansalliskokous perustettiin 23. huhtikuuta 1920. 29. lokakuuta 1923 julistettiin itsenäisyys ja tasavallan perustaminen. Turkki nykyaikaistettiin useiden hallinnollisten, oikeudellisten ja sosiaalisten uudistusten avulla.
Nykyään Turkin tasavalta on demokraattinen, maallinen, perustuslaillinen ja sosiaalinen valtio, joka kunnioittaa kaikkia ihmisoikeuksia suurimmassa määrin.
Uskonto
Turkki on maallinen valtio, jossa uskontoa pidetään täysin henkilökohtaisena asiana. Sekularismi on institutionaalisen rakenteen perusta ja tarkoittaa, että uskonto ei vaikuta valtion asioihin. Perustuslaki takaa uskonnon- ja omantunnonvapauden. Vaikka maan hallitseva uskonto on islam, uskonnollinen monimuotoisuus säilyy ennallaan, ja monet eri uskonnolliset ihmiset elävät rauhanomaisesti yhdessä.