Property in Alanya. Ideal Estates, +90 532 777 4 777

Auton osto Turkissa

Buying a car in Turkey

Last Updated on 24 toukokuun, 2024 by tuula

Auton osto Turkissa ulkomaalaisena

Oletko ulkomaalainen Turkissa, joka haluaa ostaa auton? Jos sinulla on voimassa oleva oleskelulupa, olet onnekas – auton ostaminen Turkista on sinulle varteenotettava vaihtoehto. Vaatimusten ja menettelytapojen ymmärtäminen on kuitenkin ratkaisevan tärkeää sujuvan ja vaivattoman kokemuksen varmistamiseksi. Tässä artikkelissa opastamme sinut miten auton osto Turkissa onnistuu  ja annamme näkemyksiä tarvittavista vaiheista, jotta auton osto Turkissa on helppoa.

Vaatimukset auton ostoon Turkista

Kun aloitat auton oston Turkissa ulkomaalaisena, sinun on täytettävä erityisvaatimukset:

 1. Oleskelulupa ja veronumero: Ensisijainen edellytys on voimassa oleva oleskelulupa. Ilman sitä et voi ostaa ajoneuvoa Turkista. Lisäksi sinun on hankittava turkkilainen veronumero, joka on välttämätön auton rekisteröimiseksi nimellesi.
 2. Voimassa oleva ajokortti: Toinen tärkeä vaatimus on voimassa oleva ajokortti. Jos sinulla on kotimaasi myöntämä ajokortti, voit käyttää sitä Turkissa. Alkuperämaasta riippuen voi kuitenkin olla lisävaatimuksia tai rajoituksia. Suosittelemme tutustumaan näihin sääntöihin tai neuvottelemaan paikallisten viranomaisten kanssa ennen ajoa Turkissa.
 3. Ajoneuvon tarkastus ja rekisteröinti: Riippumatta siitä, aoitko ostaa uusi vai käytetty auto, ajoneuvolle on tehtävä katsastus ja sinun on noudatettava asianmukaisia rekisteröintimenettelyjä. Uusia autoja varten tarvitset asiakirjat, kuten notaarin myyntilaskun, myyntilaskun, moottoritien vaatimustenmukaisuustodistuksen, erityiskulutusveron (SCT) kuitin ja pakollisen liikennevakuutuksen. Kun aiot ostaa käytetty auto, tarkasta huolellisesti auton kunto ja varmista, että kaikki vaaditut asiakirjat on laadittu ja toimitettu paikallisten määräysten mukaisesti.
Oikean auton valinta: uudet vs. käytetyt ajoneuvot

Yksi ensimmäisistä päätöksistä, jotka sinun on tehtävä, on valita uusi vai käytetty ajoneuvo. Jokaisella valinnalla on hyvät ja huonot puolensa:

 • Uudet ajoneuvot: Uudet autot on varustettu uusimmilla ominaisuuksilla, tekniikoilla ja takuilla, jotka tarjoavat turvallisuuden ja luotettavuuden tunteen. Niiden ylläpitokustannukset ovat yleensä pienemmät, mutta niiden hankinta- ja vakuutuskustannukset voivat olla korkeammat.
 • Käytetyt ajoneuvot: Käytetyt ajoneuvot voivat olla edullisempia etukäteen, mutta korjauksiin ja ylläpitoon saattaa liittyä piilokustannuksia.
Kuinka paljon auto maksaa Turkissa?

Valitettavasti auton ostaminen Turkista voi olla kalliimpaa verrattuna moniin muihin maihin. Esimerkiksi uuden pienen auton, kuten Volkswagen Polon, likimääräinen hinta on noin 800 000 Turkin liiraa (noin 30 000 USD).

Paikalliset tuotemerkit vs. tuontiautot

Kun valitset auton Turkissa, voit valita paikallisten merkkien ja maahantuotujen autojen välillä. Paikalliset tuotemerkit, kuten TOFAŞ ja Otokar, tarjoavat usein kustannustehokkaita vaihtoehtoja alhaisemmilla ylläpito- ja korjauskustannuksilla helposti saatavilla olevien osien ja huoltokeskusten ansiosta. Tunnettujen merkkien, kuten Volkswagenin, BMW:n ja Mercedesin, maahantuodut autot tarjoavat laajemman mallivalikoiman ylellisillä ja moderneilla ominaisuuksilla, mutta ne ovat yleensä kalliimpia tuontiverojen ja niihin liittyvien kustannusten vuoksi.

Ostoprosessi: Kuinka ostaa auto Turkista

Kun olet päättänyt auton ja hinnan, on aika käsitellä paperityötä ja maksuja. Ulkomaalaisille ajoneuvojen rekisteröintimenettely ja vaadittavat asiakirjat ovat samat kuin Turkin kansalaisille. Tässä ovat tärkeimmät vaiheet:

 1. Valmistele tarvittavat asiakirjat: Varmista, että oleskelulupasi, passi, vakuutustodistus ja veronumero ovat kaikki voimassa ja ajan tasalla. Jos olet ostamassa uutta autoa, saatat joutua toimittamaan lisäasiakirjoja, kuten ostolaskuja, takuutodistuksia ja teknisiä katsastusraportteja.
 2. Vieraile paikallisessa notaaritoimistossa: Viimeistele paperityöt ja siirrä auton omistus nimellesi paikallisessa notaaritoimistossa. Joissakin tapauksissa, varsinkin jos ostat auton toiselta ulkomaalaiselta, prosessi saattaa joutua tapahtumaan myyjän kansalaisuuden mukaisessa konsulaatissa.
 3. Maksa verot, maksut ja rekisteröintikulut: Ole valmis maksamaan sovellettavat verot, maksut ja rekisteröintikulut. Jotkut ulkomaalaiset voivat saada verovapautuksia kun ostaa auton Turkista, joten niistä kannattaa tiedustella etukäteen.
 4. Päivitä autovakuutus: Älä unohda päivittää autovakuutusasi uuden ajoneuvon tiedoilla.
Vakuutukset ja verot

Kun ostat auton Turkista, sinua koskevat pakolliset vakuutusvaatimukset ja vuosittaiset ajoneuvoverot:

 • Pakolliset vakuutusvaatimukset: Turkissa sinulla on oltava liikennevakuutus, joka kattaa mahdolliset vahingot kolmansille osapuolille. Osta liikennevakuutus lisensoidulta vakuutusyhtiöltä Turkissa ja tutustu lisäsuojavaihtoehtoihin.
 • Vuotuiset ajoneuvoverot: Jos omistat auton Turkissa, sinun on maksettava vuosittaiset ajoneuvoverot, jotka tunnetaan nimellä ”bandrol” vero. Veron määrä vaihtelee riippuen tekijöistä, kuten moottorin koosta, ajoneuvon iästä ja polttoainetyypistä.
Ulkomaalaisten verovapaat autot Turkissa (sinikilpiautot)

Ulkomaalaisena voit olla oikeutettu verovapauteen kun ostat uuden auton valtuutetulta jälleenmyyjältä tai kun ostat käytetyn verovapaan auton toiselta ulkomaalaiselta. Näissä ajoneuvoissa, joita Turkissa usein kutsutaan ”sinikilpiautoiksi”, on MA/MZ-ajoneuvon rekisterikilpi, mikä tarkoittaa, että ne kuuluvat ulkomaalaiselle asukkaalle. Tämä rekisteröinti on voimassa omistajan oleskelu- tai työluvan ajan.

Seuraavat henkilöt ovat tyypillisesti oikeutettuja tähän veroetuuteen:

 • Ulkomaalaiset eläkeläiset
 • Ulkomaalaiset työluvan haltijat
 • Ulkomaalaiset opettajat ja opiskelijat
 • Naton palveluksessa työskentelevä ulkomaalainen
 • Ulkomaalaiset lehdistön edustajat
 • Ulkomaalaiset diplomaatit ja urheilijat

Tietyt ryhmät eivät kuitenkaan ole oikeutettuja verovapaisiin auto ostoihin, mukaan lukien Turkin kansalaiset, kaksoiskansalaiset joista yksi on turkki, ulkomaalaiset, jotka ovat naimisissa Turkin kansalaisen kanssa, alle 18-vuotiaat ulkomaalaiset ja ulkomaalaiset, jotka omistaa asunnon Turkissa.

Tax-free-status säilyy, kun auto myydään ulkomaalaiselta toiselle. Tämä etu on saatavilla yhdelle autolle oleskelukortin haltijaa kohti, ja ajoneuvoa voivat ajaa vain läheiset perheenjäsenet.

Auton ostaminen Turkista ulkomaalaisena on toteuttamiskelpoinen ja palkitseva yritys, mikäli navigoit prosessissa oikein ja täytät tarvittavat vaatimukset. Seuraa kehittyviä vakuutus- ja verovelvoitteita ja ota yhteyttä paikallisiin viranomaisiin tai asiantuntijoihin saadaksesi ajantasaisimmat tiedot. Toivomme, että auton ostokokemuksesi Turkissa on sujuvaa, vaivatonta ja nautinnollista.

Compare listings

Compare